CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, July 19, 2015

dunya

salam syawal yg ke4
setiap tahun mencari pembaharuan raya
maklum la dh besar panjang
alhamdulillah
perkembangan baik 2 tahun ni
tahun lepas beraya di subang di sebelah mak
dan tahun ni di sebelah ayah pulak parit buntar perak
dapat kenal saudara jauh
memang best!
terbuka sikit pemikiran
betapa bersyukur dkurniakan kesihatan yg baik
even rasa nk demam sikit
rupayanya aku ni ada darah anak mami
tpesona sat tgk adik bradik ayah
hidung...
masyaAllah! Terpacak habaq hang^^
nk wt gimana
bab hidung ni byk dok ikut belah jowo nuh
jowo sumatera
pasni ada rezeki kepingin banget melawat jowo
putu putu ee embah
lanang..widok..
kelalen which one..kih3
biaq pn x reti ngomong jowo
nk mngaku jowo jgk=D
baik lah
apa pengajaran yg aku dpt raya tahun ni
even apa pun yg terjadi
jangan pernah kita pandang rendah kat org
walau dia seorg pesawah
pekerja bawahan
muliakan semua jenis pekerjaan
bak kata arwah TGNA
'dalam nasi yg kita makan ni..byk sgt jasa manusia yg bertungkus lumus nak hasilkan nasi dari padi'
hargai la sesiapa yg ada sekeliling kita
even kalo pak mentua aku keja pesawah pn
kalau dia terima aku sebagai menantu
aku bangga!
aku jgk bangga dgn suri rumah
yang berjaya mnjaga makan minum suami dan anak2 dgn sebaiknya
aku bangga dgn sesiapa saja yg mencintai agama Allah
aku kagum dgn si buta pak cik khodir
yg setiap masa menjaga solatnya
sampaikan aku yg celik ini
sesekali lalai dan melewatkan waktu solat
aku bangga dgn tokoh agama
yg sentiasa mengingatkn kematian
pernah wujud dlm mimpiku
seorang lelaki berbaju putih
tanpa dpt ku melihat wajahnya
terdetik di hati
adakah itu kamu wahai Rasulullah?
terus berlalu pergi lelaki bercahaya itu..
terus menangis tanpa ku sedari
andai itu kamu wahai kekasih Allah..
bawalah aku pergi bersamamu
sesungguhnya aku lelah
dengan fitnah dunia
yg mana baik sukar dilaksanakan
yg mana buruk disanjung mulia
aku ingin sentiasa mengingati kematian
dmana ianya tidak menunggu taubat
bilamana gugurnya daun tertulis nama kita
segeralah malaikat datang melaksanakan tugas
ya Allah
hanya satu pintaku
ambillah aku
ketika imanku berada di jalanmu
masukkanlah namaku sebagai salah satu nama penghuni syurgamu 
sesungguhnya rahmatmu terlalu luas terbentang
tiada apa yang ku harapkan
melainkan kembali ke tempat asal nabi adam iaitu
syurgamu ya Allah
andai ujian yg Kau timpakan ke atasku ini
sebagai kifarat kepada dosaku yg lalu
kau bimbinglah aku
supaya redha dalam menempuhnya
sesungguhnya aku mengerti
harga syurgamu
terlalu mahal buat hambamu ini=')
di saat ni..andai bertemu cerdik agama..
mintalah mereka mendoakn kita yg jahil ini..
sesungguhnya..dlm byk2 doa drpd para solihin..
ada satu yg dmakbulkan..
in sha Allah..
SELAMAT HARI RAYA MUSLIMIN MUSLIMAT
MAAF ZAHIR BATIN
 

Saturday, July 11, 2015

Rintihan Hambamu ALLAH

andai mampu diputarkan waktu..
waktu yang aku paling rindu..
tahun 2003..
tahun di mana aku berasa cukup bahagia..
bulan Ramadhan 2003..
paginya seawal jam 8 pagi..
mula menggerakkan basikal..
ke pusat pengajian ANNUR..
disebabkan perjalanan agak jauh..
macam2 aku fikir dan niatkan...
kecik2 dah pandai fikir dengan sapa aku nak hidup 10 tahun akan datang?
harap dengan seseorang yang dapat terima bimbing aku..
bawak mai mengaji al-quran macam yg aku buat lani..
orang tu dan family dia dapat terima aku seadanya..
kekurangan yang ada pada diri aku ni..
dengan rupa yang tak seberapa ni..
sebab aku paling takut bila orang tak suka aku sebab rupa..
ya..aku tak pernah complain kenapa Allah bagi aku semua ni..
tp macam mana penerimaan orang lain nnt?
tambah pulak family baru aku nnti..
time tu aku happy..
sebab cikgu2.. 
sayangkan aku..
sampi guru besar pernah ribakan aku sebelum masuk dewan peperiksaan..
waris2 banyak kenal aku..
dan byk jgk yg masih sygkn aku smpi sekarang..
semenjak hari tu..
fikiran negatif aku terhadap org lain..
hampir 0%..hampir xdak..
indahnya ya Allah..
kayuhan kaki semakin laju setiap hari..
hanya kerana terlalu gembira untuk sampai ke sekolah..
10 tahun yang ku niatkan sudah sampi..
dan sudah pun berlalu..
dan kegembiraan itu seakan-akan diambil semula..
12 tahun sudah berlalu..
aku gembira bersama seseorang..
tetapi mimpi ngeri yg pernah ku takuti dulu..
sedang ku alami..
sekejap saja Allah pinjamkan kebahagiaan itu..
dan sekarang..
apa yg terjadi pada diriku?
menunggu sesuatu yang tidak pasti..
sampai bila aku harus begini?
terasa sunyi..
seakan2 tiada apa lagi di dunia ini..
bangun setiap pagi menghadapi realiti pn xmampu..
mana aku yang dulu?
yang ceria dan menceriakan?
kini aku hanya aku..yang menunggu..
dan menunggu..
dan mencuri2.
meratap kenangan manis..
yang pernah ku kecap dahulu..
hebat sungguh ujianMU di Tanah Suci dulu ya Allah tatkala aku baru sahaja mengerjakan umrah..
hebat lagii ujianMu di bulan Ramadhan yang mulia ini..
andai ini pengakhirannya..
semoga tabah menghadapi dugaan ini..
kerana KAMI hanya hambaMu ya Allah...
hambaMu yg sedang menunggu panggilanMu..

Monday, May 18, 2015

i'm 24th


happy birthday to me!!
ha..lawak plak dengaq kn=P
ahh,,peduli plak kn..
thanks a lot to every wish yg dpt once buka mata lg..
mekasih mak..
always be my number one..
who wish to me on my birthday=)
im always love you no matter what..
wishlist tahun ni..
rasanya xdak apa sgt..
cuma nk bagi mak ayah happy..
dan..
nak cari duit...
dan..
dpt kabulkan hajat sesorang..
sb org kata..
kalo nk hajat yang terpendam dlm hati ni..
kna kabulkn hajat org dulu..
s0..
lupakan hajat sendiri wt masa ni..
that's it..
and the most important quote yg ak dpt d hari jadi ak kali ni..


well..betoi ckp shakespeare ni..
so arhamni..
don't expect too much..
from ANYONE...
ok..tata

Wednesday, March 25, 2015

Perancangan SI GADIS

video

Alhamdulillah..selesai sudah perjalanan ijazah..
diploma dh..ijazah pn dh..
apa pulak lps ni?
hmm..master pulak ka..
uish..mcm2 sbenaqnya dlm pmikiran si gadis ni..
angan2 dletak pada tahap terkawal..
takut angan2 terlalu tinggi mendongak ke langit..
tguling nnt baru tau kembali ke dunia nyata!
mcm naluri gadis seusia..
tipu aku x rasa nk environment baru dlm hdp bila dh cecah usia mcm ni..
bkn x rasa happy ngn khidupan sedia ada..
mungkin terikut dgn abg n kak yg time umoq mcm ni dh mlangkah keluar rumah bersama pasangan..
even awalnya mmg susah..
alhamdulillah..they established now..
hati agak memberontak..
sb terpaksa mrelakan diri utk mnyibukkn diri..
so..xdak la dok pkiaq sgt..
bila akan sampai masanya ni..hmm
bukan apa..org pmpuan ni..
dia syok nk wt psiapan..tgk baju cantik..
doorgift..cake..
telekung baru..
well said..
no money no talk=D
stiap org ada rezeki masing2..
berdoa dan terus berdoa..
sedangkan nabi pn bdoa bpuluh even ada yg bratus tahun utk dptkn sorg cahaya mata..
pttnya dh lama aku bdoa..dr skolah rendah lg kn..=D
xdak la tcongok tgu..
baiklah..cukup2 la tu arhamni..
apa yang penting..
bersyukur sb masih dpinjamkan nafas smpi ke saat ni..
dpt habis blajar ijazah..
dkelilingi org tersayang..
insyaAllah..smoga ada rezeki utk keja pulak..
even masih jauh perjalanan tu..
xtau bila environment baru tu akan timbui..
smoga Allah pinjamkan kesabaran dan ketabahan dalam perjalanan hidup ni..
Dear Allah, i know you know i'm already tired..
u give me a big big gift..
for me to realize that..
only heaven is the place to rest..
but Alhamdulillah dear Allah..
i'm happy with this test..
smoga Allah terus memberi pedoman kepada semua umat Islam yang sedang diuji..
La Tahzan..